Her er min ospkrift på glutenfri pandekager – helt klassiske, flade pandekager, som kan serveres med syltetøj, sukker eller andet. Pandekager som kan rulles – lige som børnene foretrækker dem.
Jeg elsker pandekager, og kan altid spise en stak. Jeg ved ikke, hvad det er med den spise, men den kan bare det hele, og så er den så nem at lave. Det har imidlertid været lidt af en udfordring at finde den helt perfekte glutenfri opskrift, og det er nu ikke fordi denne er helt perfekt, men den er i hvert fald landet der, hvor jeg gerne deler den – for jeg har fulgt den flere gange nu, og de er blevet gode hver gang. Det synes både mormor, manden og børnene i øvrigt også.
Kort om ingredienser og glutenfri succes
Jeg har prøvet ret mange glutenfri varianter af uden held. Enten er de blevet smagløse, bastande, skrøbelige eller bare forkerte. Nu har jeg endelige fået sjusset mig frem til noget, der minder om en succes. Naturligvis har jeg ikke stået og vejet alle ingredienserne af undervejs, så målene er sådan lidt cirka-agtige, men brug din sunde fornuft og mærk efter en god konsistens, som bestemt ikke må blive alt for løs.
Opskriften giver ca. 15 store pandekager – der går altså mere æg til denne opskrift end jeg sædvanligvis bruger til en dobbelt så stor portion pandekager med almindelig hvedemel.
// Pandekagerne er serveret på Hammershøi fra Kähler – fås her* //
Sådan gør du
Opskrift på glutenfri pandekager a la crepes
Ingredienser
- 2 stk æg
- 1/2 dl rismel
- 1/2 dl boghvedemel
- 2 spsk rørsukker
- 1/4 tsk kardemomme
- knsp salt
- 1/4 tsk bagepulver
- 3 dl mælk
Sådan gør du
- De tørre ingredienser blandes let med en ske,
- Begge æg slåes ud her og piskes grundigt sammen
- Tilsæt mælken lidt ad gangen under omrøring for at undgå melklumper. Hvis du oplever dejen for flydende kan den justeres med en smule rismel og omvendt kan du tilsætte lidt mælk eller vand for at gøre dejen mere flydende
- Varm en pande op til middel varme og smlet lidt smør
- Hæld en god skefuld dej på panden og roter denne så dejen fordeler sig fladt over hele pandens overflade
- Når pandekagen ikke sej våd og flydende ud, vendes den med hjælp fra en spartel
- Steg pandekagen ca 1 minut og læg den over på en tallerken
Servering
Pisk en flødeskum, lad den blive rimelig stiv, men ikke smøragtig. Tilsæt nogle skeer med æblemos samt lidt vanillepulver og vend det godt rundt med en ske. Æbleskummet smager fantastisk i en pandekage, f.eks. som alternativ til is. Børnene får fedt, men ikke sukker som tilbehør, og så mætter det lidt mere en syltetøj og sukker. Æbleskummet har en frisk smag til de søde pandekager og de bagte hasselnødder smager næsten som nutella.
Pandekagerne kan jo også serveres med nutella og banan – skal vi kalde det “festival style” – og sådan kan ungerne garanteret også godt lide dem. Hvordan serverer du helst dine pandekager – er det mon helt klassisk med sukker og marmelade? ♥