Et vellykket bageforsøg bliver i dag til en opskrift til arkivet. Det endte med et super lækkert brød med remonceoverraskelser af marcipan, æble og kanel, som er en skøn treat på en lørdag morgen, eller til eftermiddagskaffen.
For mange år siden faldt jeg over en opskrift i et magasin, som jeg forelskede mig alene ved synet. Jeg fik aldrig prøvet den, og sådan synes jeg ofte det ender, når jeg finder noget i magasinerne. Man river siden ud, men glemmer, at man har den. På blogs derimod har jeg større succes, for når jeg falder over noget, jeg gerne vil gemme, pinner jeg det på Pinterest, og det er efterhånden blevet min “go to”, når jeg lige skal samle lidt inspiration. For mit eget vedkommende er jeg blevet glad for at gemme mine egne opskrifter her på bloggen, fordi mit online-arkiv i højere og højere grad erstatter min ellers gode, gamle håndskrevne kogebog. Har du mon også sådan én, eller er jeg håbløst gammeldags?
Foruden min egen glæde ved at have samlet mine opskrifter her på bloggen, så er det heller ikke gået min næse forbi, at I er mange, som klikker ind på dem, så det er jo ren win-win. I dag kommer der endnu en opskrift til samlingen, for det er selvfølgelig lykkes mig at lave det brød, jeg dengang forelskede mig i.
Brødet, jeg aldrig fik bagt, var ikke glutenfrit, men med inspiration fra det brød fra magasinet, kastede jeg mig lidt halvmodigt ud i en “selvbygger-opskrift” i går. Nu skulle det prøves, og det skulle naturligvis være glutenfrit. Hånden på hjertet, så var det noget snask at arbejde med, og jeg var overbevist om, at det ville ende med at være en katastofe… men det var det ikke. Tværtimod, så blev det vanvittig godt, og det er ikke sidste gang, jeg har bagt det.
Opskrift på Glutenfrit morgenbrød med æble og kanel remonce
Ingredienser
Brødet
1 brev tørgær
4 dl lunken vand
50 gram smeltet smør
2 æg
1 tsk salt
2 spsk sukker
1 spsk Po Fiber
1/4 tsk kardemomme
2 dl koldskål eller kærnemælk
200 gram havremel
450 gram Blå Finax
Fyldet
150 gram marcipan
100 gram blødt smør
2 spsk sukker
1 spsk kanel
1 æble
Perlesukker
Sådan gør du
Start med at tage 100 gram smør ud af køleskabet, så den er blød, når du skal bruge den til din remonce.
Dej
I en røremaskineskål opløses gær og vand, hvorefter smeltet smør og koldskål blandes og tilsættes. Tilsæt også salt, sukker, kardedomme, po fiber og 1 æg og rør det let sammen. Når blandingen er jævn kan du tilsætte blå Finax og havremel. Sæt røremaskinen igang og lad den køre i 5 minutter. Dejen vil være blød og klistret, sådan skal den være, så bliv ikke forskrækket over det. Lad dejen hæve et lunt sted i en halv time. Stil et ovnfast fad parat med bagepapir i.
Remonce
Mens dejen hæver laver du remoncen klar ved at rive marcipanen på den grove side af et rivejern og røre det sammen med sukker, kanel, smør og æble. Æblet skæres i små tern, gerne med skræl, men det er op til dig. Lad den stå ude, så den er blød, når du skal arbejde med den.
På en ren bordplade strøes godt med havremel, og dejen hældes ud på melet (den er stadig klistret, og måske tænker du, at det da ikke kan være meningen – men det er det). Strø også havremel ovenpå dejen, så den er ret tildækket og brug så hænderne til at fordele dejen ud til en jævn flade.
Med to skeer eller knive fordeles remoncen så godt du kan ud over hele dejen – det behøver ikke blive pænt eller specielt jævnt, da de klumpede overraskelser bliver et plus i det færdige brød
Fold nu dejen ind mod midten og tag dejen i fire dele (med hænderne) og læg i det ovnfaste fad. Brug ikke tide på at gøre det pænt, men grav gerne et par remonce- og æblesteder frem til overfladen enkelte steder. Det rustikke er det, som giver charmen til det færdige brød.
Pisk et æg sammen og pensl oven på brødet – penslingen vil “tæmme” vilde toppe. Snit forsigtigt riller i brødet og strø med perlesukker, hvorefter brødet stille i midten af ovnen ved 200º. Det skal bages i 40-45 minutter, så det er mørkt og gyldent på toppen
Brødet smager godt lige fra ovnen med masser af sødme fra æblerne og remoncen, og så har det en sprød, knasende top – du behøver ikke smør eller pålæg, men smeltet smør på det dampende varme brød er nu ikke skidt, og det er lidt blue cheese heller ikke – blue cheese og sødme fra marmelade er en af mine favoritbidder, men sødmen fra brødet fungerer også glimrende. Jeg siger det bare!
Jeg overvejer, om man kan mætte dejen med mere mel og så bruge den til en slags bålbrød/snobrød. Hvis jeg får prøvet det af, skal jeg nok give en melding, men hvis nogle af jer kommer mig i forkøbet med det, så giv også gerne en melding tilbage. Jeg elsker i øvrigt at I tagger mig, når I har prøvet kræfter med mine opskrifter – det er sådan en dejlig konkret måde at mærke jer på ♥
Det ser godt nok lækkert ud – mine tænder løber i vand! Men er det bare mig, der ikke kan se, hvor mange æbler man skal bruge? Det står ikke nævnt under ingredienser…
Hej Kathrine – det er 1 æble, jeg har rettet det i ingredienslisten – beklager ventetiden, men håber, du får succes med bagværket 🙂 Klem fra Dorte
Det er helt i orden! Jeg er bare super glad for at du vil dele lækker madinspiration 😀
Hvor er det sødt af dig, tak! Dejligt at mit arbejde kan bruges ude hos jer andre – det gør mig oprigtigt glad. Nyd sommeren, knus Dorte