
Opskrift på lækre tebirkes, men den fynske version uden remonce. De er lækre og smager af selvforkælelse, så du skulle ærligt talt overtale dig selv til at bage her den kommende weekend
På Fyn hvor jeg kommer fra, findes der både thebirkes og Københavnerbirkes. Københavneren er den, som de fleste af jer måske kender, nemlig med dejlig remonce indeni, mens tebirkes er en luftig og let bolle med birkes på toppen, og mange lette lag af dej. Ingen remonce! Jeg er vokset op med tebirkes som lidt af en luksus, men jeg husker de sjældne gange, hvor vi kunne opstøve en Københavnerbirkes, som jeg den dag i dag har på min liste over guilt pleasures!
I dag deler jeg min gamle opskrift på tebirkes med jer, men altså den hjemmelavede model uden remonce. Jeg kan selvfølgelig ikke bage dem på samme lette måde som de fynske bagere (ville det ikke også være lidt provokerende, hvis jeg kunne?!), men mine er altså ret gode og en fast tradition i mit bage repertoire.





Fynske tebirkes uden remonce
Ingredienser
- 100 gram smør
- 50 gram gær
- 1 dl sødmælk
- 1 stk æg
- 1/2 tsk flagesalt
- 1 spsk sukker
- 1 dl yogurt naturel
- 6 dl hvedemel
- 1 stk sammenpisket æg til pensling
- lidt Chirafrø eller birkes
Sådan gør du
- Smelt smør og bland det med mælk, således blandingen er fingervarm
- Opløs gæren i den lune mælk og tilsæt salt og sukker
- Rør æg og yogurt i blandingen og tilsæt mel lidt ad gangen
- Når dejen begynder at blive så fast, at du ikke længere kan røre med en grydeske, tages den ud på et melet bord og æltes sammen til al mel er absorberet. Dejen bliver til at uklistret blød, men fast dej
- Lad den hæve 30 minutter et lunt sted
- Tag smør ud på køkkenbordet imens, så den bliver mere smørbar til det næste step
Efter hævning
- Drys bordet med lidt mel og rul halvdelen af din dej tyndt ud med en kagerulle (ca 5 mm tyk)
- Smør et tyndt lag smør på hele fladen og fold nu dejen sammen 3-4 gange og gentag processen 2-3 gange talt
- Udrul en sidste gang til et tyndt lag på 5-8 mm. Smør igen overflade med et tyndt lag smør og fold så dejen som du ville gøre med en roulade
- Med en let hånd trykkes rouladen lidt flad, hvorefter der skæres snitter med en skarp kniv
- Gentag processen med den anden halvdel dej
- Tænd ovnen på 225ºC, så den er varm og klar efter hævningen
2. hævning
- Læg snitterne på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve tildækket et lunt sted i cirka 30 minutter.
- Pensl med æg og drys med chiafrø eller med birkes og bag dem på næstnederste rille i 10-12 minutter.
De smager altså virkelig godt friske og varme fra ovnen. Lagene skiller let fra hinanden, så med lidt smeltet smør på alle lagene kan blive en festlig nydelse, der langt overgår almindelige boller.
Hvis din januar skal forsødes med lidt gedigen kulhydratshygge, så lad det være med disse – det er et fint og overkommeligt bageprojekt og ungerne er vilde med den slags boller her, klem Dorte ♥
Yes sir! Takker mange gange – har ledt efter den opskrift længe:-)