Her følger den obligatoriske og helt igennem klassiske opskrift på Ris a l’amande, som jeg personligt ELSKER. Meeen der gemmer sig altså også et smagfuldt voksent twist undervejs, som jeg kan anbefale varmt.
Tiden er fløjet ekstremt hurtigt for mig her i december, så min plan om at dele min opskrift på klassisk Ris a l’amande trænger sig temmelig meget på nu. Der er ingen vej udenom, så her kommer min opskrift på klassisk Ris a l’amande, men også med tip til et lille alkoholisk twist, du kan tilføre Ris a l’amanden.
Vær opmærksom på at der ligger flere opskrifter på samme side her. Nederst finder du opskriften på risengrød, som jo danner grundlaget for ris a l’amande
Klassisk Ris a l’amande
Ingredienser
- 1 portion risengrød (se opskrift længere nede)
- 1/2 l piskefløde
- 1 stk vanillestang
- 3 spsk rørsukker
- 3 dl smuttede mandler
- 1 tsk revet appelsinskal
Sådan gør du
- Pisk fløden op til en stadig flydende konsistens, som kun lige er tyknet let. Den skal lave toppe, som glider let ud igen.
- Skrab vaniljekorn ud af din vanillestang og del kornene med en knivspids og lidt sukker.
- Tilfør rørsukker og vanillesukker i fløden og rør let.
- Tag en ny skål og fyld halvdelen af din risengrød heri, hvorefter du rører fløden i lidt ad gangen. Fortsæt med at blande med en ske fra grød og fløde til du får en meget blød og luftig blanding og brug hele tiden lidt ekstra grød eller fløde for at ændre i konsistensen eller gøre portionen større.
- Hak dine smuttede mandler i forskellige mindre stykker og bland dem så i sammen med appelsinskal, og hæld den færdige Risalamande i en pæn serveringsskål. Husk at gemme 2-3 gode, hele mandler, som skal gemmes i Ris a l’amanden.
Tip!
Tilsæt cirka 1/2 tsk Amaretto pr. 2 dl Ris a l’amande og rør godt sammen. Det giver lige lidt ekstra til smagsoplevelsen uden at blive for hidsigt.
Det er min erfaring, at man ikke skal lave Ris a l’amanden i forvejen, så hav i stedet alle elementerne klar (ligesom i Tv-køkkenet, blink blink), og bland det op umiddelbart før servering. Så får du din Ris a l’amande lige som du kan lide den, uden den når at sætte sig.
Ris a l’amanden servedes naturligvis med kirsebærsauce til, og her kommer så det helt store spørgsmål: Skal den serveres kold eller varm? Klem fra Dorte og ønsket om en magisk jul til dig, uanset hvor eller hvordan du fejrer den ♥
Opskrift på klassisk risengrød
Ingredienser
- 4 dl grødris
- 2 liter Sødmælk
- 2 dl vand
- 1 tsk salt
Sådan gør du
- Start med en smule vand og salt og så snart vandet er fordampet fra risene tilsættes sødmælken.
- Rør hele tiden i gryden, så der ikke opstår skind og brændte flager. Så snart mælken har kogt slukkes for blusset og gryden stilles med låg til grøden er kølet helt ned.
- Gem risengrøden på køl til næste dag, hvor den transformeres til den lækreste Ris a L’amande