Har du selv forsøgt dig med at lave sushi mon? Det er slet ikke så svært at få succes med, som du måske går og tror. Her deler jeg mine begyndererfaringer og opskriften på at lave gode sushiris til din hjemmelavede sushi.
Det har stået på min to do i evigheder, men jeg har aldrig haft modet til at springe ud i at lave min egen sushi, fordi jeg har hørt uendeligt mange historier om, hvor svært det er. Denne sommer blev den, hvor jeg lærte at lave sushi, og også lærte, at man nok ikke altid skal lytte til historierne. Det er nemlig gået over al forventning de gange, jeg har gjort det, og det er blevet godkendt af vores gæster, som bestemt ikke er ukritiske. Det lugter så meget af nye vaner, fordi hold nu op, hvor er det en trods alt en billigere måde at spise sig sushi-mæt på.
Sådan kommer du igang med at lave sushi
Det mest besværlige er sådan set risene, så jeg deler nedenfor min foretrukne metode til at lave gode sushiris. Først vil jeg dog lige dele med dig, hvilke ting jeg har investeret i for at komme igang – enten kan du købe en sushi startpakke* eller købe de specifikke ting, du mangler:
1/ En rullemåtte* som pakkes ind i madfilm
2/ Nori-tang*
3/ Sushiris*
4/ Riseddike*
5/ Wasabi pasta*
6/ Syltet ingefær*
Derudover købte jeg pankopanerede tigerrejer og rå sushifisk hos en fiskehandler samt pikant smøreost, asparges avocado, agurk og chilimayo. Des flere I skal være om måltidet, des flere ingredienser kan du købe, men er det bare til dig selv eller dig og din partner, så beslut dig for færrer nøgleingredienser, så det ikke stikker af.
Sushiris kogevejledning
Ingredienser
- 500 gram sushiris
- 550 gram vand
- 6,5 spsk riseddike
- 3,5 spsk sukker
- 1,5 tsk salt
Sådan gør du
- Hæld riseddike, sukker og salt i en tykbundet kasserolle og varm det op uden at lade det nå kogepunktet. Rør i det til sukker og salt er opløst og tag det så af blusset og lad det afkøle.
- Hæld dine sushiris i en skål med koldt vand. Brug hænderne til at vaske risene, si det hvide vand fra og gentag med frisk vand til vandet er klart. Vær tålmodig med dette trin – det kræver som regel 7-9 gange og er indsatsen værd!
- Lad risene stå 30 minutter i koldt vand i en tykbundet gryde og tænd så for middelvarme. Sørg for at have et tætsluttende låg, som skal blive på (løft det ikke) til vandet har kogt i 5 minutter.
- Efter 5 minutter skruer du ned til lavt blus og lader dem stå og simre i 10 minutter – stadig uden at løfte låget!
- Flyt nu de kogte ris over på en bradepande eller i en stor skål med høje sider, så de kan spredes forsigtigt og dampes af på alle sider. Er der nogle ris, som er brændt fjernes de løbende.
- Når risene er kølet af fordeles riseddike-siruppen og du er klar til at rulle din sushi
Du kan sagtens lave dine sushiris dagen før – på den måde er opgaven ikke så overmandene at have med at gøre. Faktisk betyder det bare, at du har gemt alt det sjove og hyggelige til sidst!
Hånden på hjertet; du synes, det lyder besværligt ikke? Det er langt mere kompliceret at beskrive her, end det er rent faktisk at gå i gang med. Jeg lover det, klem fra Dorte ♥
Fotos af Malene Porup
3.5? Sukker. Der står ikke hvor meget sukker der skal i…
Spsk – beklager, jeg har fået det tilføjet nu. 3,5 spsk sukker skal der stå – rigtig god fornøjelse 🙂