En super lækker opskrift på en cremet speltotto i en svampesauce med dyb smag og masser af ekstra grøntsager i form af squash og grønkål. Denne opskrift er uden parmesan, fløde og vin.
Det er ingen hemmelighed, at jeg knuselsker risotto, og eftersom jeg forsøger at variere i hvilke kulhydrater, jeg spiser, så er det vel helt naturligt, at jeg må prøve at kombinere de gode elementer fra risottoen med andre gryn.
I denne udgave med speltkerne afviger jeg en del fra den klassiske risotto, så i stedet for parmesan indeholder denne altså creme cheese og gærflager, som mange veganere ofte benytter for at opnå en umami med smag. Dertil har jeg valgt at bruge miso pasta som det saltede element, der samtidig bringer lidt protein til retten. Jeg er vild med at man kan opnå et så cremet og fyldigt resultat uden at bruge fløde eller store mængder af parmesan.
Nu kan du jo prøve den selv og lade mig vide, hvad du synes om den? Jeg kan afsløre at min mand var mere end begejstret og spurgte ind til om det var besværligt at lave (altså den indirekte måde at sige, det må du godt lave igen)
Speltotto med svampesauce og grønkål
Ingredienser
- 1,5 spsk hvidløgs cremecheese med urter
- 1 spsk gærflager
- 1,5 spsk miso pasta
- 3 dl speltkerner
- 500 ml vand
- 1 terning grøntsags bouillon
- 100 gram Mark champignon
- 1/4 tsk røget paprika
- 1/4 tsk gurkemeje
- 1 spsk olivenolie
- 2 dl vasket og hakket grønkål
- 1/2 stk squasch
Sådan gør du
- Kog speltkernerne i en kasserolle, til de er næsten færdigkogte
- Skær svampene ud i mindre tern og steg dem af ved hård varme på en pande med røget paprika, gurkemeje og olivenolie. Rør gerne rundt i dem løbende, så de ikke svitser
- Når svampene er reduceret i størrelse og dufter mere, tilsættes 1/4 af vandet med bouillon og miso, som fordeles i retten. Skru ned til medium varme nu
- Tilsæt yderligere 1/4 vand og lad det hele simre ved nu lav varme.
- Imens skæres og snittes grønkål og squash, som begge dele skal være fint hakket og stilles klar ved komfuret.
- Når væsken på panden er reduceret slukkes for blusset
- Tag 2/3 af svampene, gærflager og 1/4 af det afmålte vand fra i en blender og blend det jævnt
- Hæld den blendede svampevæske tilbage på panden og tilsæt resten af vandet med de nu kogte speltkerner, grønkål og squash
- Tænd for varmen ved medium varme og tilsæt creme cheese. Rør løbende i retten, mens den reducerer ind til en mere cremet konsistens og servér den straks herefter.
Snyd ikke dig selv fra den mere klassiske opskrift på risotto med masser af porrer og andre grøntsager også
Jeg er vild med at man kan snige så mange grøntsager ind i en enkelt ret. Det giver så god samvittighed, ikke mindst mætter det virkelig godt og giver gode fibre til fordøjelsen også. Hvem kan ikke bruge det?
Vores børn spiser ikke med på denne slags retter endu, men det betyder jo bare at der er til en aften mere for vi voksne. Jeg gemmer det blot i køleskabet, så er det lige til at varme i mikro’en dagen efter.
Jeg håber, du har mod på at prøve den her speltotto? Del endelig med mig, hvis du gør, så jeg kan se, om det var noget, der faldt i god jord derude ♥