Denne opskrift på kartoffel rösti med smørstegte kantareller er en rigtig efterårsfavorit, som virkelig bringer følelsen af selvforkælelse i spil.
Første gang gang jeg nogensinde satte tænderne i en ret med svampe, det var i en lille tysk by, hvor jeg kom til at bestille en rösti med små svampe på. Jeg har hele mit liv været konsistensforskrækket og svampe var bestemt med i gruppen af ingredienser, som jeg følte mig tryg ved, så det var med største forsigtighed at jeg forsøgte mig med retten. Jeg blev virkelig overrasket over, hvor godt det smagte – ikke mindst over mit mod til at være åben overfor svampene, og siden har rösti med smørstegte svampe været en ret, jeg virkelig elsker!
At lave rösti er i sig selv ikke svært, men det er afgørende for resultatet, at man gør sine forberedelser ordentligt, fordi en våd mix ikke hænger sammen. Hvis du skal skære et hjørne tidsmæssigt kan du derfor også servere kantarellerne enten på en købt rösti eller simpelthen på en skive sprødristet surdejsbrød smurt med smør eller aioli. Tro mig, det smager virkelig også godt
Rengøring af kantareller
Hvis man skal være helt korrekt i håndteringen af kantareller, så bør man ikke skylle dem, derimod børste dem fri for jord og skidt med en blød børste. Sådan én har jeg ikke, og jeg kan faktisk også bedst lide at få dem skyllet, så de ikke knaser. Jeg skyller dem under koldt vand og lader dem ligge til tørre på et rent klæde.
Hvis svampene skal skæres i mindre stykker skal det først gøres efter de er tørret igen, sådan at de ikke suger væsken til sig
Vent med at stege svampene til de er blevet tørre, ellers bliver de for slatne og mister deres bid på panden
kartoffel rösti med smørstegte kantareller
Ingredienser
Kartoffel Rösti
- 1 kg kartofler
- 1/2 løg
- 1 fed hvidløg lille
- 1 stk æg
- 4 spsk pankorasp eller mel
- 1 tsk salt
- lidt peber
- Smør eller olie til stegning
Kantareller
- 1 bakke kantareller
- 1 fed hvidløg
- 1/2 citron skallen
- 1/2 stk løg
- 25 gram smør
Øvrige ingredienser
- hakket persille
- lidt salt
- 1 spsk aioli
Sådan gør du
Klargøring
- Skræl kartoflerne og riv dem på rivejern eller i en foodprocessor med rive-funktion
- Læg de revede kartofler i iskoldt vand i 15 minutter.
- Dræn vandet fra og kram så meget vand fra med hænderne, som du kan. Fordel kartoflerne på et rent klæde, drys dem med lidt salt og lad dem dræne yderligere
- Skyl kantarellerne under koldt rindende vand og læg dem på et rent klæde, hvor de skal have lov at tørre helt
Rösti
- Hak 1 helt løg og 2 fed hvidløg fint og del portionen i 2 lige dele. Den ene stilles til side til brug ved tilberedningen af kantarellerne senere.
- Pisk æg med løg, hvidløg og salt og peber
- I en stor skål blandes æggemasse med kartofler og rasp, som nu er klar til at blive stegt som klatter på panden.
- Varm en pande op til medium varme og tilføj lidt olie
- Med en stor ske formes klatter, som flades let ud på panden og samles ved kanterne. Steg klatterne gyldne og møre og læg dem på et serveringsfad evt med lidt køkkenrulle under for at suge det overskydende fedtstof fra
Kantareller tilberedes
- På en anden pande smeltes smør, hvor løg og hvidløg blancheres ganske kort
- Vend svampene i og riv citronskal over. Skru op for max varme rist svampene hårdt, mens du løbende vender dem med en spartel
- Server 3 rösti på en tallerken med en klat aioli og svampene på toppen samt hakket persille og et par drys med flagesalt. Bon appetit!
Du får omkring 10 rösti ud af denne portion, så du kan eventuelt spise et par ekstra eller simpelthen gemme dem på køl til dagen efter, hvor de kan spise til et par frikadeller eller lidt salat til.
Du kan enten servere retten som en forret eller eventuelt supplere med en salat eller lidt kød på siden. Hvis du ikke er kødspiser du det selvfølgelig ikke, det er klart.
Jeg ved faktisk ikke, hvorfor jeg ikke tidligere har delt opskriften her med jer, men jeg er virkelig glad for, at den nu er ude. Nyd den og husk at dele med mig, når du prøver mine opskrifter af – det gør mig virkelig glad at se med hos jer andre jo ♥