Grundopskrift på sundt glutenfrit brød

Her får I min favorit bageopskrift til sundt, nemt glutenfrit brød, som du nemt kan tilsætte nye smage og ingredienser. Jeg smider også et par gode tips til dig, som skal bage glutenfrit for første gang…

Har du fulgt med i længere tid her på bloggen, så har du kendskab til min kamp med at finde frem til gode glutenfri bageopskrifter. Det er virkelig en disciplin, jeg finder svær, og alene det, at man skal behandle en glutenfri dej aldeles modsat af, hvad jeg er lært op til med en almindelig hvedeholdig dej, bliver jo en udfordring. At bage glutenfrit med succes kræver erfaring og viden, og jeg kan ikke bryste mig af at være i seriøs besiddelse af nogle af delene endnu, dog har jeg jo trods alt fået en del erfaring – både god og dårlig – med det glutenfri køkken.

IMG_9988.JPG

Grundopskrift på sundt glutenfrit brød

450 gram Finax havrebrødsblanding
2 dl fuldkornsrismel
1 spsk Fiber Husk
1 tsk fint salt
1 tsk gurkemeje
6 dl lunken vand

Opløs salt i 6 dl vand. I en røreskål blandes alle øvrige tørre ingredienser. Når saltet er opløst i vandet, hældes det i røreskålen, hvorefter dejen røres i mindst 3 minutter – har du ikke en røremaskine, så brug dejkrogene og din elpisker.

TIP! For at et glutenfrit brød bliver godt skal du altid røre det kraftigt, i stedet for at ælte, som du er vant til med en hvedemelsbaseret dej. Ælter du din glutenfri dej, så bliver den underlig, tung og hård.

Lad dejen stå 60 minutter med et fugtigt klæde over. Herefter er dejen til at lægge direkte over på en bageplade med bagepapir og kan formes ganske let og rustikt. Pensl brødet med vand og bag det først 10 minutter ved 250° C og skru så ned til 200° C og lad brødet bage færdigt i ca 30-35 minutter. Det behøver ikke lyde hult, når du banker på det – personligt foretrækker jeg det lidt mere fugtigt, fordi det glutenfri brød ellers kan ende op som meget tørt.

Find flere glutenfri opskrifter her

Lad brødet afkøle før det serveres eller skæres i skiver. Jeg fryser som regel halvdelen af skiverne ned, så de ikke bliver dårlige eller kedelige, før de skal spises. De tøes op blot ved en tur i brødristeren, eller ved at ligge i køleskabet natten over, og er super i madpakken eller som morgenbrød.

Tilsæt dine egne ingredienser

Jeg anvender lidt gurkemeje, fordi det virker anti-inflamatorisk. Er du ikke til det, kan det blot udelades. Fiber Husk giver mere mæthedsfølelse, fordi det svulmer op, så brug det i dine bagværker for at undgå følelsen af, at det glutenfri ikke holder dig mæt nok.

Med udgangspunkt i grundopskriften kan du nemt lege med ekstra ingredienser, så prøv for eksempel med broccoli, der har været i minihakkeren først, revet ost, revet gulerod eller revet æble og kanel. God fornøjelse 

Indlæg oprettet 284

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen