I dag hylder vi spidskålet og jeg deler en række af opskrifter og serveringsforslag alle lavet med spidskål.
Spidskål er genialt, og jeg elsker det. Jeg vil næsten gå så langt at sige, at spidskål er kongen i mit køkken. Smagen er mild, det mætter og kan bruges på mange forskellige måder alt efter, hvordan man vælger at behandle det. Min foretrukne behandling er at rive det på et mandolinjern*, som efterlader de fineste strimlede “nudler”, som kan bruges både rå og tilberedte. De kan endda rives og opbevares på køl, hvilket jeg skriver en del om i min e-bog om food-prepping og lækker hverdagsmad*. Her vil jeg give dig nogle eksempler på opskrifter og serveringer, som fungerer godt med spidskål, men først lidt fakta.
Fakta om spidskål
Spidskål er først og fremmest stopfyldt med C-vitamin. Ikke en information som de fleste forbinder med spidskål, men det er altså rigtigt. Der er også gode fibre i kålet, som altså hjælper til at stabilisere blodsukkerniveauet og så mætter det grundigt. Væsentligt er det også at nævne, at spidskål er meget mildt både i smag og tekstur. Derfor er det et godt kål at bruge i opskrifter, hvis du i udgangspunktet ikke er stor fan andre kåltyper.
Læs denne artikel fra I Form, hvor de pædagogisk redegør for de mange gode egenskaber ved spidskål
Opskrifter med spidskål
Lasagne med spidskål
Vi elsker alle lasagne, men har du nogensinde prøvet at udskifte pastapladerne med spidskål? Måske bare på hvert andet lag om ikke andet. Det er en nem måde at snige en masse grønt ind i en ellers tung ret, og den tilberedte spidskål tilfører en charmerende sødme, som klæder en lasagne. Du kan både lægge hele blade eller drysse revet spidskål som lag.
Spidskålsnudler med pesto
Det lyder måske for simpelt, men det er overraskende lækkert blot at vende de strimlede spidskålsnudler i lidt pesto og spise dem rå. Om du så vil strø lidt bacon over, rejer eller lidt ekstra grønt, det gør du bare, som du lyster.
Pandestegt spidskål med ristede pinjekerner og revet parmesan
Når det ikke skal være tidskrævende at få en masse grønt på tallerkenen, så skær et spidskål ud i tykke skiver som en slags bøf, eller del det i 4 kvarter, som steges i et tyndt lag olivenolie på panden ved lav varme. Lad det langsom blive mørt i de yderste lag og rist så pinjekerner til sidst. Mens det er varmt rives parmesan udover kålet, som nu er anrettet på en tallerken med pinjekernerne. Bon appetit!
Spicy og sød spidskål med fritteret fisk
Når nudlerne bliver tilberedt får de en blød tekstur i stil med glasnudler, og de er dermed geniale at bruge til diverse asiatiske retter som eksempelvis denne ret med fritteret fisk og nudler i spicy sød chilisauce.
Spidskål i salater
Hvis ikke du er til spidskål alene, så bland det med glasnudler i en thaisalat med lime-dressing til eller sket og ret en mere nordisk orienteret salat med æbler, hasselnødder og asparges. Prøv dig frem.
Hvordan har du det med kål – måske du vil give nogle af forslagene her et forsøg? ♥