Her er en opskrift på en havregrynskage med marengs og et tyndt syrligt lag af hindbærkompot, som afbalancerer den populære kage. Jeg lover, at den er en sikker vinder.
Da jeg var barn, bagte min mor en havregrynskage med marengs nærmest hver gang vi fik spontane gæster. Det var kagen, som alle kunne lide og som kun krævede få ingredienser, og måske hun ligefrem kunne opskriften udenad. I går inviterede vi min mor og hendes kærlighedsven på kaffe på terrassen, så pigerne og jeg fik lyst til at bage havregrynskagen fra min barndom.
Jeg lavede et par tilpasninger til den originale opskrift og jeg vil sige, at jeg sjældent er blevet mødt med så stor begejstring omkring kagebordet. Den gik simpelthen rent ind!
Opskrift på havregrynskage med hindbær og marengs
Ingredienser
Havregrynsbund
- 50 gram kokosolie
- 125 gram smør
- 3 stk æggeblommer
- 250 gram havregryn
- 50 gram kokossukker
- 100 gram rørsukker
- 1 tsk vanillesukker
Hindbærkompot
- 3 dl frosne hindbær
- 1 dl vand
- 1/2 tsk vanillesukker
- nip salt
Marengs
- 3 stk æggehvider
- 150 gram fintmalet rørsukker
- 1 tsk eddike
Sådan gør du
- Ingredienserne til hindbærkompotten hældes i en tykbundet kasserolle og bringes til kogepunktet.
- Skru ned for blusset og lad det simre ind til der kun tilbagebliver præcis nok væske til, at den kan hældes over kagen
- Nu skal du lave bunden. Start med at blende ca. halvdelen af havregrynene til en grov mel.
- Bland de tørre ingredienser godt sammen i en røreskål og tilsæt æg og smeltet smør og kokosolie. Brug eventuelt et elektrisk piskeris.
- Fordel dejen i en smurt springform og tryk den godt sammen med bagsiden af en ske.
- Bag bunden i en forvarmet ovn på 175 grader i 15 minutter og lav imens marengs.
- Aftør din røreskål med lidt eddike for at affedte den. Pisk hviderne stive.
- Når hviderne er stive tilsættes eddike og halvdelen af sukkeret. Pisk til sukkeret er opløst.
- Tilsæt den anden halvdel af sukker og pisk igen til sukkeret er opløst
- Efter 15 minutter tages bunden ud af ovnen (sluk ikke ovnen). Fordel hindbærkompotten over bunden og fordel herefter marengsen over hele kagen.
- Stil kagen tilbage i ovnen og skru straks ned til 150 grader. Bag kagen i 25-30 minutter og server den afkølet.
Hvis du ikke har kokosolie på lager, så erstat med smør, men ellers er den her jo lige ud af landevejen. Har du lidt til overs, så stil den blot på køl til dagen efter, det gør den slet ikke dårligere.
Jeg håber, du bliver glad for at bage den her kage og at du husker at dele dit bageresultat med mig. Rigtig dejlig mandag til dig ♥