Dekonstrueret havregrynskage med marengs og Lemon Curd

Dekonstrueret havregrynskage med marengs // Glutenfri opskrift

Jeg har en alt for lækker opskrift til jer på en dekonstrueret glutenfri havregrynskage med marengs og lemon.

Jeg postede for nylig billederne af mit bageforsøg, og jeg er siden blevet bedt om at dele opskriften. Det har jo hele tiden været min mening at dele den, men jeg synes ikke, jeg vil dele en opskrift før jeg selv er tilfreds med den. Det er jeg nu – er du VIMMER, jeg er tilfreds.

Havremedaljonerne er sprøde og søde, med syrlig-sød lemoncurd og knasende marshmellow top. Mmmmm. Du kan selv lave din Lemon Curd eller du kan bruge en færdigkøbt, som gør hele processen meget hurtigere og nem

Dekonstrueret havregrynskage med marengs // Glutenfri opskrift

Kagen er oprindeligt en af min mors kager – en kage, jeg i den grad er vokset op med. Det var sådan en bradepandekage, som hun lige biksede sammen, når der spontant poppede gæster ind ad døren hos os i weekenden, hvilket var ret ofte.

Jeg fik lyst til at tage hendes opskrift og arbejde lidt anderledes med den, måske tilføje et ekstra element, og jeg må bare sige, at den er landet rigtig godt. Til gengæld er den blevet mere tidskrævende at lave, end den lynhurtige sammenbiksning, som min mor var så god til.

Ingredienser:

Sådan gør du – bund

Ingredienser til bunden
3 æggeblommer
250 gram havregryn (finvalsede)
150 gram sukker
175 gram smeltet smør

Bundende laves ved at blande sukker og havregryn i en skål, hvorefter det smeltede smør hældes over. Du skal ikke røre, men bare lade det hvile ca. 5 minutter, hvorefter æggeblommer hældes ved og dernæst rører det hele grundigt sammen. Jeg bruger altid en elpisker for at sikre at ægget bliver fordelt godt i blandingen.

I nogle papirsforme (jeg brugte nogle store, lave fra Ikea) fordeles dejen nu, hvorefter den stampes let med en ske. Du kan også tegne cirkler på bagsiden af dit bagepapir og forme dem mere rustikt med hænderne, men det er helt op til dig – kun fantasien sætter grænsen her, så gå bare all in på hjerter og andre sjove ideer. Mine bunde bliver ikke stampet særlig hårdt, da jeg ikke vil have dem helt kikseagtige, når de er bagt – så hellere en anelse porøs. Jeg stiler efter en højde på ca. 2 cm.

Når alle bundende er klar, bages de ca. 10-15 minutter i ovnen ved 175º, altså til de har sat sig, har en let sprød skorpe og en gylden farve. Herefter tages de ud og køler helt af.

Toppen af marengs

Ingredienser marengstop
200 gram sukker
4 æggehvider

1 tsk eddike

Start med at sætte ovntemperatuen på 175º (den er der sikkert allerede, hvis du pisker hvider mens medaljonerne bager).

Æggehviderne piskes hårdt med elpisker eller i røremaskine. Først når hviderne er helt stive, så de ikke falder ud af skålen, når den vendes på hovedet, tilsættes sukker og eddike, hvorefter der piskes hårdt igen. Din marengs er klar, når sukkeret ikke længere knaser.

Fat en takket tylle og en sprøjtepose, som din marengsmasse fyldes i, og du er klar til at forme dine toppe. Jeg tegnede circler bag på mit bagepapir igen, samme størrelse som medaljonerne, og lavede først en hel bund (ikke for tyk) med tyllen, hvorefter jeg lavede de små toppe.

Når du sætter dem ind i ovnen, sættes de på nederste rille og når du lukker ovnen, skruer du straks ned til 150º. Du skal holde rigtig godt øje med dem, for det går lige pludselig hurtigt, men omkring 10-20 minutter kan du holde som en rettesnor. De skal helst ikke blive helt så gyldne, som dem jeg viser på billedet, men igen det er en smagssag.

Marengstoppene er sådan set simple nok at lave, men kræver lidt tålmodighed, hvis du vil have alle de små toppe, som jeg har lavet. Du kan også gå efter en anden form, f.eks. en rede eller bare en rustik rund top lavet med en ske.

Samling og servering af dine kager

Når marengstoppene er færdige og kolde, kan du sætte medaljonerne sammen til færdige kager. Smør bundene med lemoncurd, som købes i supermarkeder eller specialkøbmænd, i et halvtykt lag på toppen af bundene og læg så marengstoppen ovenpå. Med lidt forsigtighed kan du godt skubbe toppene lidt sammen med lemoncurd og medaljoner. Server med det samme eller stil dem på køl frem til servering – de kan holde sig gode i et par dage på køl.

Find bageudstyr som forme, tyller og sprøjteposer her* – jeg kan slet ikke få mit køkken til at fungere uden den slags udstyr, og det koster ikke særlig meget trods alt.

Dekonstrueret havregrynskage med marengs // Glutenfri opskrift
Dekonstrueret havregrynskage med marengs // Glutenfri opskrift
Dekonstrueret havregrynskage med marengs // Glutenfri opskrift

Nyd de lækre kager ♥

Indlæg oprettet 284

2 tanker om “Dekonstrueret havregrynskage med marengs og Lemon Curd

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen