Go Back

Banoffe kage med karamel og tivolikrymmel

Ingredienser
  

Kagen

  • 200 gram stuetempereret usaltet smør
  • 200 gram Fairtrade-rørsukker
  • 1 nip alt
  • ½ tsk. vaniljepulver
  • 2,5 stk bananer, modne
  • 4 stk æg M/L
  • 160 gram hvedemel
  • 40 gram kartoffelmel
  • 2 tsk. bagepulver
  • 1 dl tivolikrymmel

Karamel

  • 75 gram lys muscovado sukker
  • 75 gram usaltet smør
  • 1 dåse kondenseret mælk

Buttercream

  • 175 gram friskost
  • 75 gram usaltet smør stuetempereret
  • 300 gram sigtet flormelis
  • 1 spsk mælk eller fløde

Sådan gør du
 

Kagen

  • Mos eller blend 2 modne Fairtrade-bananer til en ensartet mos.
  • Pisk bananmos med smør, salt, sukker og vaniljesukker. Pisk det til en hvidlig, nærmest skummende masse.
  • I en anden skål piskes æg let sammen.
  • Mål mel, bagepulver og kartoffelmel af og sigt det i en skål, så det står klar.
  • Tilsæt nu æg til smørmassen lidt ad gangen, mens der piskes. Det er vigtigt at tage det i små portioner, da det kan skille, hvis du går for hurtigt frem. Skiller det, så tilsæt 1 skefuld melblanding og pisk indtil massen samler sig igen og fortsæt på denne måde indtil alt æg er indarbejdet i dejen.
  • Vend nu det sidste mel i dejen med en dejskraber og en rolig hånd, så du får det hele indarbejdet uden der opstår mel-lommer.
  • Når dejen er færdig vendes krymmel i med et par hurtige vendinger med dejskraberen og dejen fordeles i 2 smurte springforme på 16 cm Ø.
  • Bag kagerne midt i en forvarmet ovn på 175 grader C i 25-35 min. Hold hele tiden øje med dem. De er færdige, når de slipper kanterne og er gyldne. Du kan også teste dem ved at stikke en træpind ned i kagens midte og se at den kommer ud igen uden dej på sig.
  • Tag kagerne ud og lad dem afkøle helt før de frigøres fra formene. Stil dem på køl før de skæres.

Karamel

  • Smelt sukker og smør over jævn varme under konstant omrøring.
  • Når sukkeret er opløst tilsættes kondenseret mælk, som bringes langsomt til kogepunktet under konstant omrøring. Lad det koge roligt i et par minutter, mens du stadig rører.
  • Tag det af varmen, når det er gyldent og tyktflydende og sigt det over i en skål før det stilles til afkøling på køkkenbordet.

Buttercream

  • Pisk smør i 2-5 minutter til det er hvidt og luftigt.
  • Tilsæt friskosten og pisk 1 minut yderligere.
  • Tilsæt cirka halvdelen af din flormelis og pisk det først stille, så sukkeret ikke flyver ud, dernæst kraftigt i et par minutter før den sidste halvdel tilsættes og det piskes igen.
  • Slut af med lidt mælk eller fløde, som gør smørcremen mere glat. Sørg dog for at den ikke fortynder cremen for meget. Pisk 1 minut og din smørcreme er klar.

Sådan samler du kagen

  • Skær begge kager i 2 dele, så du har i alt 4 lag. Hvis kagen er hævet på midten, så skær toppen af, så dine lag alle er flade på toppen.
  • Flyt karamellen over i en sprøjtepose og skær den halve banan ud i tynde skiver.
  • Læg et lag på et fad og smør et tyndt lag buttercream på hele laget.
  • Læg nu dutter med karamel ovenpå og læg bananskiver i midten. Undgå at lægge banan helt ud til kanterne.
  • Læg et nyt lag kage på og pres let, så det slutter tæt. Gentag på samme måde som før indtil alle 4 lag er samlet.
  • Sæt kagen på køl 15-20 minutter.
  • Når kagen har stået på køl bruges en brødkniv til at skære siderne mere jævne.
  • Smør buttercream på toppen og siderne og stil kagen på køl i 15-20 minutter.
  • Når kagen tages ud lægges endnu et lag buttercream, som skrabes helt jævnt med et skrabeblad.
  • Brug sprøjteposen til at lægge et tykt lag karamel på kagen og pynt evt. med mere krymmel og lidt blomster.
Keyword banankage med karamel, banoffee kage, opskrift kage med smørcreme